Het Molenhuis

Het Molenhuis

Er was eens… 

Een woonvraag van enkele dagcentrumbezoekers meer dan 15 jaar geleden. Zij maakten zich zorgen over de toekomst en wilden graag de zekerheid dat zij later in Oostrem konden wonen, want ‘Wat als mijn ouders er niet meer zijn?’ en ‘Kan er met onze woonwensen rekening gehouden worden?’. Hiervoor organiseerden wij twee ‘zelfstandigheidskampen’. Daar konden zij met hun vaardigheden aan de slag en een inschatting maken van hun beperkingen én mogelijkheden. Uiteindelijk bleek hun toekomst te liggen in studiowonen, samen met een kleine groep, maar wel onder permanente begeleiding.

Met deze realistische vragen gingen wij aan de slag. Reeds in 2005 kregen wij de formele toezegging van de voltallige gemeenteraad dat onze woonvraag zou meegenomen worden bij de ontwikkeling van de nieuwe verkaveling ‘Molenveld Herent’. De Kerkfabriek was bereid om grond ter beschikking te stellen voor een sociaal woonproject voor personen met een grote ondersteuningsvraag.

Oostrem en Zavelhuis vzw, een geëngageerde groep ouders van jongvolwassenen met een beperking, vonden elkaar om een formeel samenwerkingsverband op te starten om dit woonproject te realiseren. Samen met Oostrem willen zij bouwen aan een oplossing om de nood aan wonen en werken op maat van mensen met een beperking. Zij streven naar een inclusieve samenleving met kleine en gedecentraliseerde woon- en werkplekken.

Het huis van Oostrem kreeg de naam ‘Molenhuis’, van Zavelhuis vzw ‘Zavelhuis’.


In totaal zal het gebouw bestaan uit 24 studio’s en drie gemeenschappelijke ruimten. Alle bewoners zijn intussen gekend en er vormen zich al vriendschappen.

Het Molenhuis wordt een thuis voor Anne-Leen, Barbara, Patricia, Elien, Peter, Guy, Niels, Johan en Bjarne.

Het Zavelhuis wordt niet alleen een huis, maar vooral een thuis voor Aude, Birgit, Céline, Esther, Paulien, Sandra, Axel, Farid, Frederik, Hans, Jeremy, Stijn, Sven, Pieter S. en Pieter V.

De vooruitgang van het Molenhuis kan je op dit filmpje bekijken!

(Rol)schaatskampioen Bart Swings wordt peter van dit gezamenlijke woonproject:

“Ik ben heel vereerd dat ik mee mijn schouders mag zetten onder dit mooie project! Ik ben blij dat deze nieuwe thuis gerealiseerd kan worden in mijn thuisgemeente Herent.”


Nu duimen we dat deze woning in het najaar 2021 klaar zal zijn en de bewoners er hun intrek kunnen nemen!

Als je graag wil bijdragen aan het interieur van de gezamenlijke ruimtes van het Molenhuis, kan je een gift schenken op de rekening van Oostrem vzw via de Payconiq QR-code of via een overschrijving op ons rekeningnummer:

BE18 7530 2825 1565 – BIC KREDBEBB

met vermelding “Interieur Molenhuis”