Het Molenhuis

ROB reportage : Opening Zavel- en Molenhuis: "Die verlangen ernaar om op eigen benen te staan, met al hun mogelijkheden en beperkingen"

Vanmorgen is het Zavel- en Molenhuis in Herent geopend. 24 mensen met een lichte of matige handicap krijgen er hun eigen studio. Zo willen verschillende organisaties de inwoners op weg zetten naar een zelfstandig leven, met ondersteuning van professionele zorgverleners, ouders en vrijwilligers. Niet alleen de kersverse bewoners zijn in hun nopjes, ook inline-skater en schaatser Bart Swings, die peter is van het project en niet ver van de studio's woont is erg tevreden.

Bekijk de reportage

Kennismaking met de bewoners van Het Molenhuis

PATRICIA


SCOOTERFAN – MUZIEKLIEFHEBBER – NADENKER

Wie is Patricia?

Patricia is een Queen-fan die het liefste van al op haar scooter rondrijdt in de velden. Enkel regen houdt haar tegen om niet op haar scooter te springen. Het is haar uitlaatklep om haar zorgen even te vergeten. Daarnaast is ze ook graag bezig met puzzels maken, diamond painting en kleurprenten inkleuren.

Doorheen de week werkt Patricia op woensdag, donderdag en vrijdag in het dagcentrum van Wijgmaal: ze neemt dan deel aan vorming, muziek, logo en koken.

Wat betekent de verhuis naar het Molenhuis voor Patricia?

Patricia’s mama kan niet meer zo goed voor haar zorgen, waardoor ze de dappere beslissing nam om naar het Molenhuis te verhuizen. Het zal een grote aanpassing vragen Toch kijkt ze er naar uit om veel vrijheid te hebben en zelf beslissingen te nemen.

In haar studio zal er veel plaats gemaakt moeten worden voor een grote tafel waar ze haar hobby’s kan uitoefenen. Daarnaast zal haar muziekinstallatie ook een belangrijke plek krijgen, want Patricia kan niet zonder muziek. Ze zal voornamelijk in haar studio zijn, want ze is graag op zichzelf en haar activiteiten.

Ze hoopt te worden gesoigneerd in het Molenhuis, voornamelijk wanneer ze ziek zou worden. Cruisen op haar scooter in de omgeving van het Molenhuis zal ze ook veel doen en dat zal één van haar favoriete activiteiten worden.

GUY

TREINLIEFHEBBER – LEVENSGENIETER

Wie is Guy?

Guy staat als een levensgenieter in het leven: hij doet graag zijn goesting en koopt wat zijn hart begeert. Hij gaat 3 dagen per week naar het Dagcentrum in Wijgmaal. Daarnaast werkte hij begeleid in een poezenasiel. Hij wil graag terug begeleid werken als hij eenmaal verhuisd is naar het Molenhuis.

Guy houdt zich tijdens zijn vrije tijd vooral bezig met het zoeken van artikels over treinen. Hij heeft hier veel interesse in omdat hij vroeger met zijn gezin heel vaak ergens naartoe ging met de trein. Wat een geluk dat het station van Herent zo dichtbij is!

Wat betekent de verhuis naar het Molenhuis voor Guy?

Guy woont momenteel nog bij zijn ouders, die een hoge leeftijd hebben en waar hij zeer graag woont. Hij is in het Molenhuisproject gestapt om er zeker van te zijn dat hij een goede woonplek heeft als zijn ouders niet meer voor hem kunnen zorgen. Hij heeft nog nooit ergens anders gewoond. Hij zal even moeten wennen zijn om in een ander bed te slapen en ergens anders wakker te worden.

Langs de andere kant kijkt hij er naar uit veel vrijheid te hebben en zelf beslissingen te kunnen nemen. Guy hoopt dat er dichtbij het Molenhuis een winkeltje (ja!) is waar hij af en toe iets voor zichzelf zal kopen. In zijn studio gaat hij plaats maken voor zijn modeltreinen, boeken en kaders. Daarnaast zal er zeker een microgolf staan zodat hij zelf eten kan opwarmen.

Guy zit thuis het liefste op zijn kamer, dus hij vermoedt in het Molenhuis voornamelijk op zijn studio te zitten. Hij weet niet hoe het is om met andere mensen samen te wonen, maar hij denkt wel af en toe een spelletje met de medebewoners te spelen of hen uit te nodigen om een TV-programma te bekijken.

ANNE-LEEN

VROLIJK - SPORTIEF - CREATIEF

Wie is Anne-Leen?

Anne-Leen is een vrolijke vrouw met een creatieve geest. Tekenen en kleuren vindt ze leuk om te doen in haar vrije tijd en ze luistert graag naar Nederlandstalige muziek. Sportief is ze ook, want ze zit in het Special Olympics-team voor de discipline zwemmen!

Anne-Leen heeft van kleins af aan bij haar oma gewoond, maar vanaf het moment dat het voor haar oma moeilijk werd om voor haar te zorgen, verhuisde ze naar Be-home. Als er geen coronacrisis zou zijn, zou ze tijdens het weekend bij haar vader logeren.

In Be-home leert ze samen met anderen koken en dat vindt ze heel plezant. Doorheen de week werkt ze op maandag en donderdag in de Benedictushoeve; de andere dagen gaat ze naar het dagcentrum in Wijgmaal.

Wat betekent de verhuis naar het Molenhuis voor Anne-Leen?

Anne-Leen kijkt er enorm naar uit om een grote kamer te hebben, met een eigen badkamer. Daar kan ze zich op haar gemak wassen en haar eigen douchegel gebruiken. Daarnaast komt er zeker een frigo in haar studio waar altijd Cola Light in zal staan.

TV en radio zijn ook belangrijk voor Anne-Leen én een eigen bureau.
Ze heeft veel familie in de buurt wonen en wil hen heel graag uitnodigen om een bezoekje te brengen.

Ze vindt het spannend om naar iets nieuws te verhuizen en zelfstandig te wonen, maar ze hoopt zich snel op haar gemak te voelen en leuke dingen te doen met de bewoners, zoals samen koken.

BARBARA

SOCIAAL – MUZIEKLIEFHEBBER

Wie is Barbara?

Barbara is een grote muziekliefhebber die graag met haar vrienden op stap gaat. Tijdens de werkweek werkt ze elke maandag in de boekenwinkel ‘Boekarest’ en elke dinsdag en donderdag in ‘Dille en Kamille’, beide gelegen in Leuven.

In haar vrije tijd behoren lezen, muziek luisteren en TV kijken tot haar favoriete activiteiten. Diamond Painting is het àllerliefste wat ze doet .

Wat betekent de verhuis naar het Molenhuis voor Barbara?

Vrijheid! Ze heeft heel veel zin in om alleen te gaan wonen zodat ze kan staan en gaan waar ze wil. Dit wil niet zeggen dat ze nu niet veel vrijheid heeft bij haar ouders, maar toch gaat het anders aanvoelen als ze alleen gaat wonen.

In haar studio komt zeker een TV en internetaansluiting. Er komen vooral veel leuke spulletjes. In het begin zal ze proberen om haar eigen studio eigen te maken en dan aanvoelen of ze ook graag van de gemeenschappelijke ruimte gebruik maakt.

Daarnaast hoopt ze meer te kunnen gaan sporten en op haar voeding te letten. Het enige waar ze een beetje tegenop ziet is haar eigen rekeningen betalen en verantwoordelijkheid over haarzelf en andere zaken nemen. Dat neemt niet weg dat ze er enorm naar uit kijkt om in het Molenhuis te wonen.

PETER

ZORGZAAM – GEDREVEN – GOEDLACHS

Wie is Peter?

Peter is een sociale man met veel humor. Al van bij het begin is hij bij het Molenhuisverhaal betrokken, dat al een tiental jaar aan de gang is. Hij was één van de gebruikers van Oostrem met een woonvraag: “Wat gebeurt er met mij als mijn ouders er niet meer zijn”. Daarnaast zit hij samen met Elien en Niels, toekomstige medebewoners van het Molenhuis, in het Collectief Overleg van Oostrem.

Hij werkt drie dagen per week in de Benedictushoeve en op de andere dagen engageert hij zich als vrijwilliger in het woonzorgcentrum Bethlehem in Herent. In zijn vrije tijd luistert hij naar Nederlandstalige muziek, kijkt hij naar (grappige) films & series. Hij kleurt ook graag.

Wat betekent de verhuis naar het Molenhuis voor Peter?

Voor Peter is het een droom die eindelijk uitkomt. Het betekent niet alleen zelfstandiger wonen, maar ook samenwonen met zijn vriendin Elien. Hij kijkt ernaar uit hun relatie verder uit te bouwen in hun nieuwe woonst.

In zijn eigen studio wil hij absoluut een senseo, zodat hij ‘s morgens kan genieten van een lekkere kop koffie. Daarnaast komt er voldoende kastruimte voor zijn muziekinstallatie en uitgebreide CD- & dvd-collectie.

Hij zal zeker en vast geregeld in de gemeenschappelijke ruimte aanwezig zijn, want hij is een sociaal dier is. Daarbij hoopt hij ook zo snel mogelijk terug op café te gaan met zijn vrienden, hij mist zijn stamcafé(s) in Herent. Gelukkig maar dat er een einde komt aan corona!


ELIEN

SOCIAAL – GEËNGAGEERD – GRAAG MET KLEUTERS BEZIG

Wie is Elien?

Elien is een mondige, sociale vrouw die graag met jonge kinderen bezig is. Elke dinsdag en woensdag werkt ze in de kleuterschool van De Kraal, als hulpjuf, om met de kinderen te spelen en te knutselen. Ze heeft ook een metekindje dat geregeld op bezoek komt bij haar thuis en waar ze graag mee speelt. De kleuters en haar metekindje zijn het allerbelangrijkste in haar leven. En dan is er natuurlijk ook nog haar vaste vriend Peter.

De andere dagen werkt ze in de Benedictushoeve. Daarnaast engageert ze zich in het beleid van Oostrem: samen met Peter en Niels, toekomstige medebewoners van het Molenhuis, zetelt ze in het Collectief Overleg van Oostrem als vertegenwoordigers van de gebruikers van Oostrem.

Wat betekent de verhuis naar het Molenhuis voor Elien?

De verhuis naar het Molenhuis betekent niet alleen meer zelfstandigheid en (eindelijk) op eigen benen staan voor Elien, maar ook gaan samenwonen met haar vriend Peter. Een grote stap voor hun relatie! Ze gaan elk een aparte studio hebben om hun eigen ruimte te hebben, maar gaan natuurlijk wel geregeld samen slapen. Ze vinden het beide belangrijk om elkaar veel vrijheid te gunnen.

Ze heeft goesting om haar eigen kamer in te richten en een kast te hebben waar ze al haar knutselgerief voor de kleuters kwijt kan. Haar studio moet zeker ook een zetel hebben en gezellig ingericht worden. Het wordt immers haar plek om bezoekers op een aangename manier te ontvangen.

De gemeenschappelijke ruimte gaat ook een belangrijke ruimte worden voor Elien: samen koken, eens een spelletje spelen met andere bewoners en/of samen tv kijken is iets wat ze graag wil doen met haar huisgenoten.

JOHAN


LEVENSGENIETER – MUZIEKLIEFHEBBER – ZOETEBEK

Wie is Johan?

Johan woont momenteel alleen in een zorgflat in Engelenburcht, Tildonk. Hij is een echte levensgenieter. Thuis luistert hij graag naar muziek, kijkt geregeld naar Disney Channel en lust wel enkele koffietjes per dag. Wekelijks gaat hij bij de bakker zijn favoriete pateekes halen: éclairs!

Hij is graag in beweging, want hij gaat steeds met zijn chique fiets naar zijn werk in de Benedictushoeve op dinsdag en donderdag. De andere dagen sluit hij aan in de CADO van Engelenburcht. Hij speelt daar gezelschapspelletjes en drinkt natuurlijk koffies met de andere aanwezigen.

Hij kan steeds op zijn zus rekenen, die zijn administratie regelt en de nodige aankopen doet.

Wat betekent de verhuis naar het Molenhuis voor Johan?

Johan heeft nog nooit samen met andere mensen samengewoond. Hij kijkt er wel naar uit om in het Molenhuis te gaan wonen en meer sociaal contact te hebben: samen in de keuken zitten, samen eten en koffietjes drinken op zijn studio. Een waterkoker mag zeker niet ontbreken op zijn kamer zodat hij voor zichzelf en zijn bezoek oploskoffie kan maken.

Daarnaast moet er zeker een TV en radio zijn, zodat hij zijn favoriete bezigheden kan uitoefenen in zijn studio: TV kijken en muziek luisteren. Ook voor Johan is een eigen frigo belangrijk om zijn cola en pintjes koel te bewaren.

Hij heeft een bijzonder verzoek gedaan als aankoop voor het Molenhuis: een bank bij de voordeur zodat hij op zijn gemak een sigaretje kan roken.

Hij kan niet wachten tot hij in het Molenhuis kan wonen en genieten!

BJARNE


GAMER – BEHULPZAAM – HUMORISTISCH

Wie is Bjarne?

Bjarne is een echte gamer die zijn dag graag doorbrengt op zolder waar hij in alle vrijheid met zijn Nintendo Switch samen en/of tegen zijn vrienden speelt. Hij woont wisselend bij zijn moeder en zijn oma. Daarnaast werkt hij één dag om de 14 dagen in de Hubo van Herent, waar zijn moeder en stiefvader eigenaar van zijn. Hij hielp in pre-coronatijden in een kleuterschool en misschien komen we hem binnenkort tegen in het containerpark van Herent.

Wat betekent de verhuis naar het Molenhuis voor Bjarne?

Bjarne kijkt ernaar uit om op zijn eigen benen te staan en vrijheid te hebben in het Molenhuis. Daarbij hoopt hij een goed plekje in de groep te krijgen en medebewoners te leren kennen die dezelfde interesses delen. Hij denkt dat hij veel tijd zal doorbrengen in zijn studio, maar wil ook graag medebewoners uitnodigen waar hij goed mee overeenkomt en leuke dingen mee kan doen.

In zijn studio mag natuurlijk geen TV, Nintendo Switch en internet ontbreken zodat hij zeker zijn favoriete tijdverdrijf, en dit liefst ook in een comfortabele zetel, kan doen. Daarnaast wil hij ook graag een eigen keuken, zodat hij zelf eten kan maken.

Bjarne gaat nu al wekelijks één keer basketten en kijkt uit of hij misschien nog een andere sport kan beoefenen in de nieuwe sporthal ‘Bart Swings’.

NIELS


HELPENDE HAND – HUMORISTISCH – GROENE VINGERS

Wie is Niels?

Niels is een behulpzame man die graag lacht, want humor is belangrijk. Hij werkt graag met zijn computer en speelt er af en toe spelletjes op. Bij goed weer kan je hem in de tuin vinden. Daarnaast luistert ook hij graag naar muziek of kijkt hij naar de voetbal, met OHL als favoriete club. Van de thuismatchen geniet hij het liefst in het stadion.

Hij werkt 4 dagen per week in de Benedictushoeve en elke vrijdag doet hij vrijwilligerswerk in de binnenspeeltuin van Herent. Daarbij zit hij samen met Peter en Elien, toekomstige medebewoners, in het Collectief Overleg van Oostrem.

Wat betekent de verhuis naar het Molenhuis voor Niels?

Voor Niels is het de tweede keer dat hij zelfstandiger gaat wonen.Tijdens zijn middelbare school zat hij op internaat in Antwerpen. Hij wil graag terug op eigen benen te staan en kijkt het meeste uit naar de vriendschap die er al is en zal ontstaan in het Molenhuis. De gemeenschappelijke ruimte zal dus een prominente plek worden om plezier te maken met de medebewoners.

Een bureau voor zijn computer en een frigo voor frisdrank moeten zeker aanwezig zijn op zijn studio. De medebewoners zullen zijn muziekinstallatie en zijn CD-collectie leren kennen, want Niels is grote fan van Rammstein.

Niels zal ook veel in de tuin zijn en bijvoorbeeld helpen bij het gras afrijden. Een groentetuintje zou ook leuk zijn.

Het Molenhuis

Er was eens… 

Een woonvraag van enkele dagcentrumbezoekers meer dan 15 jaar geleden. Zij maakten zich zorgen over de toekomst en wilden graag de zekerheid dat zij later in Oostrem konden wonen, want ‘Wat als mijn ouders er niet meer zijn?’ en ‘Kan er met onze woonwensen rekening gehouden worden?’. Hiervoor organiseerden wij twee ‘zelfstandigheidskampen’. Daar konden zij met hun vaardigheden aan de slag en een inschatting maken van hun beperkingen én mogelijkheden. Uiteindelijk bleek hun toekomst te liggen in studiowonen, samen met een kleine groep, maar wel onder permanente begeleiding.

Met deze realistische vragen gingen wij aan de slag. Reeds in 2005 kregen wij de formele toezegging van de voltallige gemeenteraad dat onze woonvraag zou meegenomen worden bij de ontwikkeling van de nieuwe verkaveling ‘Molenveld Herent’. De Kerkfabriek was bereid om grond ter beschikking te stellen voor een sociaal woonproject voor personen met een grote ondersteuningsvraag.

Oostrem en Zavelhuis vzw, een geëngageerde groep ouders van jongvolwassenen met een beperking, vonden elkaar om een formeel samenwerkingsverband op te starten om dit woonproject te realiseren. Samen met Oostrem willen zij bouwen aan een oplossing om de nood aan wonen en werken op maat van mensen met een beperking. Zij streven naar een inclusieve samenleving met kleine en gedecentraliseerde woon- en werkplekken.

Het huis van Oostrem kreeg de naam ‘Molenhuis’, van Zavelhuis vzw ‘Zavelhuis’.


In totaal zal het gebouw bestaan uit 24 studio’s en drie gemeenschappelijke ruimten. Alle bewoners zijn intussen gekend en er vormen zich al vriendschappen.

Het Molenhuis wordt een thuis voor Anne-Leen, Barbara, Patricia, Elien, Peter, Guy, Niels, Johan en Bjarne.

Het Zavelhuis wordt niet alleen een huis, maar vooral een thuis voor Aude, Birgit, Céline, Esther, Paulien, Sandra, Axel, Farid, Frederik, Hans, Jeremy, Stijn, Sven, Pieter S. en Pieter V.

De vooruitgang van het Molenhuis kan je op dit filmpje bekijken!

(Rol)schaatskampioen Bart Swings wordt peter van dit gezamenlijke woonproject:

“Ik ben heel vereerd dat ik mee mijn schouders mag zetten onder dit mooie project! Ik ben blij dat deze nieuwe thuis gerealiseerd kan worden in mijn thuisgemeente Herent.”


Nu duimen we dat deze woning in het najaar 2021 klaar zal zijn en de bewoners er hun intrek kunnen nemen!

Als je graag wil bijdragen aan het interieur van de gezamenlijke ruimtes van het Molenhuis, kan je een gift schenken op de rekening van Oostrem vzw via de Payconiq QR-code of via een overschrijving op ons rekeningnummer:

BE18 7530 2825 1565 – BIC KREDBEBB

met vermelding “Interieur Molenhuis”