OOSTREM STEUNT HET GEZIN AL-AFAT UIT SYRIE

“ONLEEFBAAR VLUCHTELINGENKAMP VOOR KHALID”

In mei lezen enkele leden van de Onthaalgroep Vluchtelingen Herent het artikel van Tessa Kraan in Mo* over kwetsbare vluchtelingen in het onleefbare kamp in Mavrovouni of Moria 2. Geraakt door de penibele situatie van het gezin van Khalid Al-Afat, ondernemen ze actie.

Lees artikel:
 Griekse regering zet kwetsbare vluchtelingen in onleefbaar kamp

Khalid Alafaat en een helper in het kamp Moria 2.


Een uitzichtloze situatie

Tijdens de oorlog valt er een bom op het huis van Khalid Al-Afat in het Syrische Deir ez-Zor. Zijn broer komt om en Khalid (33) loopt een hersenletsel op met verlammingen van beide benen en rechterarm als gevolg. De situatie is levensbedreigend en Khalid besluit te vluchten samen met zijn vrouw Nashmia Alkhalifa (24) en dochtertje Khadeja (2).

Op 19 december 2019 bereiken ze het kamp Kara Tepe op het Griekse eiland Lesbos. Daar wordt in april 2021 hun zoontje Radi geboren. Het privé-kamp is uitgerust om bijzonder kwetsbare mensen te ondersteunen. Khalid krijgt er dagelijks kiné.

De Griekse regering beslist om Kara Tepe en andere kleine kampen te sluiten. Khalid en zijn gezin worden samen met andere bewoners van Kara Tepe eind april 2021 overgeplaatst naar Mavrovouni, gekend als Moria 2. Met volstrekt vreemden leven ze in tenten met 8 mensen op 12 vierkante meter.

Voor Khalid is dit kamp onleefbaar. Op de rotsachtige grond kan hij zich onmogelijk zelfstandig voortbewegen. De toiletten en douches zijn niet aangepast en er is geen therapeutische ondersteuning. Samen met zijn vrouw en twee kleine kinderen zit hij ondertussen bijna twee jaar in een uitzichtloze situatie.

Het gezin Al-Afat in Athene met kinesiste Fabiola Velasquez en helper Sohrab Shirzad.

Visum voor belgië

Dankzij inspanningen van de Onthaalgroep Vluchtelingen Herent krijgt het gezin Al-Afat toestemming voor een lang verblijf in België. Eind november reikt de Belgische Ambassade in Athene de visa voor het gezin uit. Als de reis volgens plan verloopt, komen ze 15 december in ons land aan.

Opvang door een OCMW of in een collectief asielcentrum?

Bij aankomst in België kan het gezin bij Fedasil opvang krijgen als ze asiel aanvragen. Maar dat lijkt niet aangewezen. Een asielprocedure in België heeft weinig zin door hun recente erkenning in Griekenland en de huidige verzadiging van de asielcentra. Het gezin gaat beter rechtstreeks naar een gemeente en het OCMW.

Op basis van hun visum kan het gezin een verblijfskaart A afhalen bij een gemeente en een leefloon aanvragen. Maar het duurt wel enkele weken vooraleer het loon effectief wordt uitgekeerd. Onthaalgroep Vluchtelingen Herent zoekt een rolstoeltoegankelijk appartement in Herent, maar bereidt ook plan B voor mocht het gezin toch tijdelijk naar een gespecialiseerd asielcentrum moeten.

Op zoek naar aangepast verblijf en financiële hulp

Het gezin Al-Afat in Herent opvangen is om meerdere redenen interessant. Pluspunten zijn de nabijheid van Gasthuisberg, de actieve Onthaalgroep Vluchtelingen Herent, de mogelijkheid tot bijkomende ondersteuning van het netwerk van solidaire gemeenten en de aanwezigheid van erkende Arabisch sprekende vluchtelingen.

Ook de directie van Oostrem is bereid om het gezin te ondersteunen. Vanuit de afdeling voor Niet-aangeboren hersenaandoeningen is er toegang tot kiné, dagopvang met gebruik van een instapbare douche, hulp aan huis. Oostrem gaat ook mee op zoek naar een aangepaste verblijf.

Zolang het gezin Al-Afat geen leefloon ontvang, is tijdelijke financiële hulp nodig. Het Noodfonds Gastvrij Herent neemt de eerste twee maanden huur en de huurwaarborg op zich. Maar voor de kosten verbonden aan de revalidatie van een oorlogsslachtoffer is bijkomende steun nodig.

Steun het kwetsbare gezin Al-Afat met een gift voor een veilige toekomst

Help Khalid, Nashmia, Khadeja en Radi met een gift op het rekeningnummer van Oostrem vzw BE18 7430 2825 1565, met de mededeling ‘Gift voor Al-Afat’. 

Voor alle giften vanaf 40 euro heeft u recht op een belastingvermindering van 45% en ontvangt u een fiscaal attest.