Marcel den Broeder neemt de fakkel over met een team van 25 medewerkers. Vandaag begeleidt het Werkburo Leuven meer dan 500 personen met een grote afstand tot de betaalde arbeidsmarkt naar een zinvolle activiteit binnen het reguliere economische circuit.
In 2000 trad Jan Damen in dienst bij Oostrem als allereerste jobcoach, met een beperkte arbeidsovereenkomst van 22,80 uur. Deze uren werden samengebracht dankzij de steun van Zonnelied en Ons Tehuis Brabant. Ik nam Jan aan met de vraag om de dromen waar te maken van Claude, Guy, Alain en Peter — vier trouwe en loyale bezoekers van het dagcentrum van Oostrem. Ze droomden ervan om buiten de voorziening een job te vinden. En dat lukte: in geen tijd ging Claude aan de slag bij de stelplaats van De Lijn, Guy startte in het poezenasiel van Werchter, Alain verzorgde de muziek-cd’s in de bibliotheek van Herent en Peter nam de verzendingen voor zijn rekening bij de dienst Welzijn van de provincie Vlaams-Brabant. Zo werd MAGDA Leuven geboren: Begeleid Werken Oost-Brabant.
Om iedereen met een vraag naar een onbezoldigde activiteit in het reguliere arbeidscircuit alle kansen te geven, vond ik het essentieel dat Jan zo snel mogelijk buiten de muren van Oostrem zou werken. Na enig aandringen (nvdr. gezaag) stemde Jo Uytterhoeven, coördinator van GTB, ermee in om een bureauruimte vrij te maken in hun gebouw aan de Kapucijnenvoer in Leuven. Wist hij veel dat MAGDA Leuven een enorme groei zou doormaken en er binnen de kortste keren tien jobcoaches bureau zouden houden...In het eerste jaar moesten we van overheidswege 27 begeleid werkenden aantonen. Het werden er 88. Een ‘no-nonsense’ aanpak, een minimum aan administratieve ballast en maximale focus op het essentiële zorgden ervoor dat de jobcoaches zich met hun kerntaken konden bezighouden. Onze goede praktijk werd dé norm in Vlaanderen. Het decreet Begeleid Werken werd haast een letterlijke kopie van de werkwijze van MAGDA Leuven, MAGDA Halle-Vilvoorde en het Werkburo Antwerpen. Zij namen samen het initiatief tot de oprichting van het Werkburo Vlaanderen en Brussel.
Overal dook Jan op om begeleid werken op de kaart te zetten. Zijn stijl was niet altijd even diplomatisch, maar hij kwam ermee weg. Niemand kon voorbij aan zijn bekeringsdrang en zijn grenzeloze inzet voor personen met een verhoogde kwetsbaarheid — zijn échte werkgevers. Via de methodiek van Supported Employment zetten we alle ‘non-believers’ een neus. Vandaag leiden we met meer dan 120 jobcoaches meer dan 2.000 mensen toe naar een activiteit binnen het reguliere arbeidscircuit. Zonder Jan was dat nooit gelukt.
Mijn respect voor Jan Damen is eindeloos. Twee sterke karakters met een gelijklopend doel vonden elkaar, gingen geen discussie of probleem uit de weg, en hielden de focus vast. Arbeidszorg maakt deel uit van Jan zijn DNA. Het werd opgenomen in zijn genetisch materiaal. Het is dan ook logisch dat hij als ongeëvenaarde expert een gezicht blijft geven aan arbeidszorg in Vlaanderen.
Dankjewel, Jan.
Mario
Wist je dat je 'De Schoppe' kan huren als polyvalente ruimte?
Op weekdagen verhuren we een deel van het atelier als vergaderruimte, en 's avonds en in het weekend het geheel, inclusief industriële keuken, aangepast sanitair, vestiaire, groot scherm en geluidsinstallatie.
Achteraan ligt een zeer toegankelijke tuin, ideaal voor lente- en zomerfeesten.