Van koffie tot kaars

Terug

Wist je dat er maar 20% van de koffieboon in ons kopje koffie terechtkomt? De rest is afval. Gelukkig is men tegenwoordig op zoek naar oplossingen om koffiegruis te hergebruiken. Het project ‘Circulatte’ is ontstaan uit zo’n zoektocht. Het werd opgezet door More2Coffee, een start-up die zich specialiseert in circulaire economie en die innovatieve ideeën ontwikkelt voor de herwaardering van koffieafval. Zij zetten koffiegruis om in nieuwe grondstoffen met toepassingen in onder meer verzorgingsproducten en cosmetica.


Het mooie is dat Oostrem en De Vlaspit, een sociaal tewerkstellingsproject uit Scherpenheuvel, hierin productiepartners zijn. Met steun van de provincie Vlaams-Brabant produceert More2Coffee nu van koffiegruis ook kaarsen. Dat gaat zo. Oostrem haalt bij UZ Leuven een paar ton koffiegruis op, dat gedroogd wordt in de serre van de Benedictushoeve te Herent. Uit het gedroogde koffiegruis wordt dan olie geperst, waarmee de Vlaspit, een maatwerkbedrijf, kaarsen kan maken. Die worden dan op hun beurt weer op de markt gebracht door More2Coffee. 

Via ‘Circulatte’ kunnen we ons sociaal initiatief koppelen aan een concrete circulaire toepassing en wordt er een stabiele lokale afzetmarkt voor het gedroogde koffiegruis gecreëerd.

Niet alleen toont ‘Circulatte’ het belang van circulaire economie aan, het illustreert ook hoe sociale en reguliere economie kunnen samengaan. De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dan ook dit mooie project in sociaal ondernemerschap met maar liefst 40.000 euro.  Op de foto van links naar rechts: Herman Bellemans (Oostrem), Dimitri Strybos (More2Coffee), Greet De Wulf (People Made), gedeputeerde Ann Schevenels (Open VLD), Frederik Muylle (More2Coffee) en Stefan Rutten (De Vlaspit) tonen de nieuwe geurkaarsen.

01/03/2023